top of page

                                    TIM YAM OBAT 

     Chinese geneeskrachtige kippen (tofu-tempe) soep

Ingrediënten, bereiding en beschrijving geneeskrachtige werking

-Rode dadels, (Jujubes)               -Goojibessen

-Angelica wortel                           -Astragalus wortel

-Codonopsis wortel                      -Sechuan Lovage Rhizoma wortel

-Ginseng wortel                            -Dioscorea opposita wortel

-Milkvetch wortel                          -Lelie bollen (Lily bulbs, bai he)
-2 liter water                                 -2 kippenbouten of 300 gr tofu, tempe


Bereiding:
Braad de kippenbouten (of bak de tofu of tempe) aan in een beetje olijfolie of boter. Voeg daarna ongeveer 2 liter water toe en alle overige ingrediënten. Breng het daarna weer aan de kook en laat het op een zeer laag vuur ongeveer anderhalf a twee uur trekken. Als de kip makkelijk van het bot loslaat is de soep goed en anders kunt u hem nog wat langer laten trekken.

En daarna smullen maar, ik vind het een heerlijke soep en dan ook nog geneeskrachtig.

Vegetariërs en veganisten:
Zij kunnen het ook maken zonder kip en bijvoorbeeld met tofu of tempe.

 

Een pakketje met al de gedroogde kruiden is te bestellen via email adres: franssteijger@gmail.com het kost 15 euro exclusief verzendkosten. 

Hieronder beschrijf ik alle Chinese geneeskrachtige ingrediënten, zodat u een idee kunt krijgen wat de kruiden doen. 

Ik weet niet in hoeverre dit wetenschappelijk bewezen is, maar het wordt al eeuwenlang gebruikt en voor mij komt dat zeer aannemelijk over. 

Maar ik raad aan om niet zelf te experimenteren met deze kruiden. Dit is alleen voor achtergrondinformatie bedoeld. Gewoon leuk om te weten waar de ingrediënten vandaan komen en welke werking ze zouden hebben.

Deze soep wordt vooral aanbevolen bij alle soorten griep en luchtweg ontstekingen.


 

             

 

 

 

 


Rode dadels, Jujubes

De boom van de rode dadels (ook wel Jujubes genoemd) groeit van oorsprong in China en kan 10 tot 15 meter hoog wordt. Hij kan goed tegen regenval en is vorstbestendig tot -15. Hij wordt tegenwoordig veel in de warme gebieden van Azië, Amerika en Afrika gekweekt. Ook groeit hij in Zuid-Europa, tot aan Zuid-Zwitserland toe. De rode dadels zijn zelden in Nederland te koop. Ze worden veel gebruikt in de Aziatische keuken maar deze vrucht is veel meer bekend om zijn gebruik in de Chinese geneeskunde.


De Rode dadel werd in China al eeuwen voor Christus verwerkt tot wijn en in medische kringen tot vandaag, worden erkend als bijzonder geneeskrachtige vruchten. Ze zitten boordevol met eiwitten, vitaminen B en C en mineralen zoals calcium, magnesium, fosfor, kalium en ijzer. In de kruidengeneeskunde worden rode dadels, vanwege het hoge ijzergehalte, gebruikt om bloedarmoede te voorkomen. De aanzienlijke hoeveelheid vitamine C -ongeveer 80 keer meer dan in druiven! en de overvloed aan antioxidanten maken dat een

portie rode dadels in China hét cadeau zijn om een zieke mee te bezoeken.

  


Goojibessen (Lycium Barbarum)
De Goojibessen groeien aan de struik Lycium Barbarum. De Lycium Barbarum is een struik die behoort tot de nachtschadenfamilie. Deze struik vindt zijn oorsprong in China, Tibet en Mongolië.

De Lycium Barbarum, in het Nederlands de Goji Bessen, hebben een belangrijke functie in de traditionele Chinese geneeskunde. De Goji bessen zijn hele bijzondere bessen en van oorsprong afkomstig uit Azië. De laatste jaren winnen de Goji bessen in Nederland ook sterk aan populariteit. De Goji bessen zijn 100% natuurlijk en hebben veel positieve effecten op de gezondheid. Door deze positieve effecten worden de Goji bessen gezien als superfood. Toch kunnen Goji bessen niet zonder gevaar worden gegeten. Goji bessen zijn van nature giftige bessen. De Goji bessen zijn heel lekker en kunnen een helende werking op de gezondheid hebben. De Goji bessen zijn rijk aan vitaminen, mineralen, aminozuren, anti-oxidanten en andere belangrijke voedingstoffen. Gewaarschuwd wordt dat het eten van de Goji bessen ook kunnen zorgen voor gevaarlijke bijwerkingen.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Angelica wortel

Angelica - ook bekend als wilde selderij, groeit in Europa en Azië en maakt deel uit van de wortelfamilie. Angelica wortel, ook bekend als dong quai, wordt al duizenden jaren in de Chinese geneeskunde gebruikt, voornamelijk om hormonen in balans te brengen, de lever te ontgiften en gezondheid te ondersteunen,

 

Vanwege de aanwezigheid van het vetzuur exaltolide hebben ze een muskusachtig aroma en wordt de wortel ook gebruikt voor het op smaak brengen van voedsel en dranken.  Engelwortel is ook een versterkend middel, wind afdrijvend, kan winderigheid verlichten en het spijsverteringskanaal ondersteunen.  

Angelica wortel is een aromatisch bitter kruid dat uitstekend geschikt is voor spijsverteringsproblemen dat een onrustige maag kalmeert en spanning verlaagd.
 

 

Astragalus wortel

De meeste Astragalus komt uit een ongerepte vallei in het noordoosten van China, waar het al meer dan duizend jaar wordt gekweekt. Het is biologisch geteeld op heuvels ver weg van enige vervuiling. Volgens de Chinese Academie van Wetenschappen komt de beste Astragalus-wortel in China uit deze vallei.

 

Astragalus wortel wordt al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt. Het groeit in Noord-China en Mongolië en is verbonden met Ginseng. Astragalus wortel wordt ook huang qi of melkwikke genoemd.

 

Het heeft Antioxiderende effecten die de productie van vrije radicalen remmen.  In het lichaam beschadigde vrije radicalen cellen zijn in verband te brengen met veel gezondheidsproblemen die verband houden met veroudering.  Er is echter geen manier bekend om vrije radicalen volledig te stoppen.

 

Het belangrijkste gebruik van Astragalus is om het immuunsysteem van het lichaam te versterken. 

 

Het is een natuurlijk voedingssupplement dat vooral gebruikt wordt voor de behandeling van verkoudheid, infecties van de bovenste luchtwegen, fibromyalgie en diabetes. Sommige voorstanders van Astragalus gebruiken het vanwege de mogelijke voordelen voor het hart. Ze beweren dat het kan beschermen tegen hartaandoeningen.

 

Het produceert ook "rechtopstaande Qi" die de energie levert die we nodig hebben om de zwaartekracht te weerstaan.  Dit helpt bij onze vitaliteit en geeft de energie die nodig is om onze rechtopstaande houding te behouden.  

 

Astragalus-wortel is een van de krachtigste natuurlijke stoffen ter wereld ter ondersteuning van het menselijk immuunsysteem en zijn functies.

Codonopsis wortel

Codonopsis is een plant afkomstig uit Oost-Azië ( China, Japan, Korea, en het Russische Verre Oosten). Het groeit in vochtige gebieden in het bos op lage heuvels en bergen op een hoogte van 200-1600 m.

 

Codonopsis is een van de bekendste en meest gebruikte Chinese geneeskrachtige kruiden. Het stimuleert de milt en longfuncties en het bevordert de productie van lichaamsvloeistoffen. Codonopsis is ook een uitstekende bloedversterker en een belangrijke ondersteuning voor het immuunsysteem.  Codonopsis is buitengewoon effectief in het stimuleren van vitaliteit en het verlichten van algemene vermoeidheid. 

 

Codonopsis is zeer mild, maar heeft krachtige versterkende effecten, vooral op de spijsvertering, ademhaling en het immuunsysteem. Het wordt ook al sinds de oudheid gebruikt om sterke spieren op te bouwen bij kinderen.

 

Codonopsis is rijk aan Polysachariden (dat zijn koolhydraten met een bepaald type verbindingen van koolstof, waterstof en zuurstofatomen) die voor iedereen gunstig zijn. Van deze immuun versterkende Polysachariden is aangetoond dat ze ook nuttig kan zijn bij het ondersteunen van het immuunsysteem van oudere mensen. 

        

 

Sechuan Lovage Rhizoma Root

Deze wortel is meestal wild geoogst of gekweekt in hoogwaardige, schone, pesticide vrije plaatsen in China

 

De belangrijkste toepassingen: bloedcirculatie, vitale energie en pijn. Sechuan Lovage Rhizoma activeert de bloedcirculatie en stimuleert vitale energie en verlicht pijn.  Behandelt effectief hoofdpijn en gynaecologische aandoeningen zoals gemiste menstruatie en menstruatiepijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ginseng wortel
Het komt uit Manchurië, Chinees Tatarstan en andere delen van Oost-Azië, en het wordt hier op grote schaal gekweekt, evenals in China, Korea, Japan en Rusland.

Levenselixer, wondermiddel, toverdrank, de medicinale Chinese wortel ginseng, kent wereldwijd vele liefkozingen. In Azië wordt ginseng al duizenden jaren gegeten en zelfs vereerd. De wortel wordt namelijk geroemd vanwege zijn algemene verkwikkende werking. Zoals extra energie voor betere sportprestaties, verhoogde weerstand bij stress, ruimere intelligentie, een langer leven en niet geheel onbelangrijk; meer seksuele energie.

Ginseng bevat vitamines A, B6 en het mineraal zink, wat helpt bij het produceren van thymische hormonen, welke nodig zijn voor een goede werking van het afweersysteem. Het voornaamste actieve component van ginseng zijn meer dan 25 saponine triterpenoide glycosiden, genaamd: ginsenosiden. Een mond vol maar het komt erop neer dat deze ingrediënten geneeskrachtige eigenschappen bevatten. Zo worden de drankjes of capsules gebruikt om stress te verminderen, prestaties te verbeteren, het energiepeil te verhogen, het geheugen een oppepper te geven, vermoeidheid weg te nemen, menstruatieklachten te reduceren en een hoge bloeddruk omlaag te brengen (of een lage bloeddruk te verhogen). Bovendien helpt ginseng bij de productie van geslachtshormonen, het activeren van de stofwisseling en van de stoelgang.

 

 

 

 

 

 

 

 


Dioscorea opposita wortel
Deze wortel uit China groeit tegenwoordig in heel Oost-Azië (Japan, Korea, Koerilen-eilanden, Filipijnen, Vietnam). Het kan rauw gegeten worden.

 

De wortel (ook wel een knol of wortelstok genoemd) wordt traditioneel gecombineerd met andere kruiden om diabetes te beheersen, de reproductieve gezondheid van vrouwen te verbeteren en de spijsvertering te ondersteunen. Er wordt verder aangenomen dat het de milt, longen en nieren stimuleert.

 

Beoefenaars van de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) beweren dat deze wortel de vitale energie, qi genaamd, kan herstellen.

Milkvetch wortel

Deze wortel is inheems in de noordelijke en oostelijke delen van China, evenals in Mongolië en Korea. Het is de erwtenfamilie en produceert kleine, erwtachtige gele bloemen.

 

Milkvetch wortel wordt als medicijn al meer dan 2000 jaar in China gebruikt, het kan de immuun functie versterken, de lever beschermen, het urineren bevorderen, veroudering en stress weerstaan en de bloeddruk verlagen.

Leliebollen (Lily bulbs, bai he)

Lelies behoren tot de oudste gecultiveerde planten ter wereld. Inheems in Oost-Azië, maar worden lelies nu wereldwijd gevonden en worden al eeuwenlang gebruikt in kruidenpreparaten en medicijnen.

 

Al in de tweede eeuw voor Christus werden lelies in sommige delen van Azië gebruikt in medicinale zalven; de oude Grieken en Romeinen kweekten ook lelies voor zowel medicinale als sierdoeleinden. Tegenwoordig wordt de lelie nog steeds in China gekweekt als voedsel, sierplant en voor medicinale doeleinden.

Hoewel ze uit zaden kunnen worden gekweekt, worden lelies meestal uit bollen gehaald. De bollen worden gebruikt in kruidengeneesmiddelen. Ze worden traditioneel in het najaar verzameld en vervolgens schoon gemaakt. Nadat ze zijn schoongemaakt, worden ze gewassen in gekookt water of gestoomd, vervolgens in plakjes licht gebakken, soms gebakken met honing en gedroogd in de zon. De meeste leliebollen zien er wit of lichtgeel uit en hebben een lichte geur.

 

Volgens de principes van de traditionele Chinese geneeskunde hebben leliebollen zoete en licht koude eigenschappen en worden ze geassocieerd met de long- en hartmeridianen. 

 

Leliebollen worden gebruikt om hoest, droge keel en andere aandoeningen van de luchtwegen te verlichten, warmte op te ruimen en slapeloosheid en hartkloppingen te behandelen. 

 

De tonische eigenschappen maken het ook een goed kruid voor het bevorderen van een goede nachtrust en het behandelen van rusteloosheid en prikkelbaarheid

201902251711169346040.jpg
Foto 30-03-2020 om 15.01.jpeg
Foto 30-03-2020 om 14.56.jpeg
Foto 30-03-2020 om 12.51.jpeg
Foto 30-03-2020 om 12.51 (1).jpeg
Foto 30-03-2020 om 16.18.jpeg
Foto 30-03-2020 om 12.52.jpeg
Foto 30-03-2020 om 13.42.jpeg
Foto 30-03-2020 om 13.34.jpeg
Foto 30-03-2020 om 13.47.jpeg
Foto 30-03-2020 om 13.51.jpeg
Foto 30-03-2020 om 17.19.jpeg
Foto 30-03-2020 om 15.59.jpeg
Foto 30-03-2020 om 16.34 (1).jpeg
Foto 30-03-2020 om 16.34.jpeg
Foto 30-03-2020 om 17.29.jpeg
Foto 30-03-2020 om 17.33.jpeg
Foto 30-03-2020 om 18.41.jpeg
Foto 30-03-2020 om 18.12.jpeg
Foto 30-03-2020 om 18.42.jpeg
bottom of page