top of page

                                                      Mijn Kookboekjes

Het tweede en nieuwste kookboekje "Get Crazy in the Kitchen" is een recepten boekje. Uitgegeven in april 2017.

Zie hieronder een foto met het voorwoord van het boekje, om er zo wat meer een indruk van te krijgen.

Dit boekje kost €10,- exclusief verzendkosten. Het is in het Nederlands en in het Engels te bestellen.

Het eerste boekje "De kookperikelen van Frans Steiyger" is een boekje over de ervaring die ik de eerste 30 jaar als kok heb opgedaan en een hoofdstuk over voeding en mijn ervaring daarmee. Uitgegeven in 2013 

Dit boekje kost €5,- exclusief verzendkosten.

Trots als een aap dat ik op mijzelf ben en heel tevreden over mijn boekjes.

De boekjes zijn te bestellen door HIER te klikken of een E-mail te sturen naar: franssteijger@gmail.com

Zie ook voor dit boekje hieronder een foto met het voorwoord, om ook hiervan wat meer een indruk te krijgen.

Voorwoord:
 

Vaak heb ik met Frans in de keuken gestaan. Toen Frans me vroeg zijn voorwoord te schrijven voor zijn nieuwe boek “Get Crazy in the Kitchen” had ik geen twijfel. Zeker schrijf ik graag iets over Frans als kok en als vriend. 

Met Frans deel ik de passie voor het koken. Frans is iemand die zeer positief in het leven staat. Iemand die de pan halfvol ziet in plaats van halfleeg. Iemand die je steunt met alles wat hij heeft en daar een zelfgebakken appeltaart voor terug verwacht. Dankzij Frans kreeg ik mijn eerste klus voor 80 man waarin ik kon proeven hoe ’t was om op eigen houtje een klus te klaren. Fijn om op deze manier iets terug te kunnen geven.

 

Frans is zo’n kok die zonder een van tevoren opgezet plan een keuken binnen kan stappen en van niets een maaltijd voor 100 man in elkaar kan zetten. Met een boor, wc-borstel * en een grote emmer water schilt Frans 30 kilo aardappels in een paar minuten tijd. Waar gebeurd J. 

Op datzelfde festival heb ik Frans een ijstaart zien maken waar ik na een paar jaar nog steeds graag aan terug denk: een bevroren toren van orgastisch genot voor ogen en smaakpapillen. 

 

Ik heb Frans zelden met een recept zien koken, ingrediënten vinden op geheel intuïtieve wijze hun weg naar de pan. Eenmaal in de pan lijken de gerechten zichzelf te koken, zo gemakkelijk lijkt ’t hem af te gaan. Wat Frans nog meer kenmerkt in zijn koken is zijn eindeloze drive. Geen uitdaging is te groot, hij pakt hem met beide handen aan en doet het met een bak plezier. Frans is een kok die zijn vak verstaat. Een man die koken als het ware ademt en af en toe de rust neemt om te ademen in het koken.

 

Voor mij vat de titel van dit boekje eigenlijk alles over Frans wel samen; Gek in de keuken. Frans durft gek te zijn, zichzelf te zijn en dat uit zich in zijn koken waar hij juist dat gekke ingrediënt toch tussen de sudderende kikkererwten durft te gooien. Frans heeft lef. Frans is “Get Crazy in the Kitchen”. “Get Crazy in the Kitchen” geeft je een kijkje in Frans zijn keuken en de handvaten om ook zijn recepten in eigen keuken uit te proberen. Zeker een aanrader voor zowel een beginnende kok als iemand die al langer onderweg is.

 

Liefs Ruud van Tienen

 

“Hou je hart open en je mes scherp”                               

 * wel met een nieuwe wc borstel

Voorwoord

 

Deel 1 Kookgebeuren en het leven van Frans 1982 t/m 2012

 

Hier vertel ik mijn achtergrond als beginnend kok en de ontwikkeling die ik daarin heb doorgemaakt. Ook is het een stukje geschiedenis van mij als kok. Het gaat dus over mijn leven als kok, een kleine beschrijving hoe dat voor mij is, wat ik er zo leuk en minder leuk aan vind en hoe dat zich ontwikkeld heeft. Het proces van Frans als kok.

Zeker ook erg interesant om te lezen voor beginnende koks, om een indruk te krijgen hoe zo een leven er uit ziet.

 

Deel 2 oeding is persoonlijk

 

Voedsel is altijd al belangrijk geweest voor mij, en voor wie niet? Het hield mij de afgelopen 30 jaar steeds meer bezig. Het boeit mij omdat ik vaak last had van wat ik gegeten had en het niet goed viel. Onderzoek van voornamelijk het soort voedsel, de vertering ervan en wat goed voelt om te eten is een onderdeel geweest voor het schrijven van dit boekje. Ik heb jaren met eten zitten te worstelen en veel uitgeprobeerd. Ik heb mij in veel kookboeken verdiept, op alternatief gebied, gezocht in buitenlandse keukens, diëten, vlees, vis, rauw eten, instinctief eten en vegetarische mogelijkheden. Een heel avontuur om hdat uit te zoeken. Nu is het dan zo ver dat alles op zijn plek gevallen is en het mij duidelijk werd hoe het nu in elkaar zit met dat eten en je lichaam.

  • Wix Facebook page
bottom of page