top of page

  Follow Your Heart - Kalimantan trektochten met Frans Steijger

Orang-oetan boottocht Tanjung Puting 4-daagse

Het wereldberoemde orang-oetang reservaat in Zuid-Kalimantan

 

Dag 1

Vanuit Pontianak (Kalimantan) vlieg je naar Pangkalan Bun en komt daar om ongeveer 13.00 uur aan. Daar aangekomen gaan we per taxi naar ons Hotel Bahagia en kunnen we genieten van de omgeving. s' Avonds dineren we in het hotel en gaan vroeg naar bed om 's ochtends vroeg te beginnen aan de tocht.

Dag 2

Om 8 uur worden we met een minibusje opgehaald door een Engels sprekende gids (die ons onderweg bijzondere verhalen vertelt) en vertrekken we naar de haven Kumai. Daar maken we kennis met de kapitein, de kok en de klotok boot. Dat is een houten boot van zo'n 20 meter met verdieping en  dankt zijn naam aan het geluid dat de dieselmotor maakt. Er is een eenvoudige wc-badhok waar je je kan wassen en afspoelen met rivierwater.

Twee overnachtingen aan boord van de klotok is een primitieve maar unieke ervaring. Het verblijf is uiterst simpel maar, je wordt goed verzorgd door de bemanning. Je slaapt op matrasjes onder een klamboe op het dek en je slaapt heerlijk omringd door jungle geuren en geluiden. Er wordt heerlijk en gevarieerd voor je gekookt en de maaltijden worden op de boot klaargemaakt en geserveerd.

Je vaart over smalle zwart water rivieren met weelderig begroeide oevers. Het bestaat uit een complex mozaïek aan laagland habitat, zoals palmbomen, mangrove bossen, tropisch bossen en meren.

Om 9 uur varen we volgens afspraak af met één of meerdere boten, afhankelijk van hoe groot de groep is (4 personen per boot is het maximum). We varen de honderden meters brede rivier Sekoyer op en gaan al gauw een zijrivier in van zo'n 30 meter breed. Daar begint  het Tanjung Puting reservaat en dus ook krokodillenland. Maar volgens de kapitein zijn ze bang voor de motoren en zullen we veel geluk moeten hebben om er één te zien.

Op deze tocht zie je een aantal soorten apen, vlinders, vele vogels, insecten en als je geluk hebt een krokodil of slang en 's nachts soms zwermen vuurvliegjes.

Na een paar uur varen (we zijn compleet omringd door tropisch regenwoud)  bereiken we het eerste kamp waar een paar houten huisjes staan en een pad naar de voederplaats loopt. We lunchen daar en moeten een tijdje  wachten voor het voeren begint. Je kan wat rondkijken  op en rond de boot en ontdekken dat er geen gsm signaal meer is.

Dan gaan we met de gids mee naar de voederplaats op ongeveer 10 minuten lopen en waar het stikt van de muggen hoe verder we het bos in gaan. Dus smeer je goed in met muskietenwerende zalf of spray.

Na wat wachten bij het houten voederplatform komen er een aantal rangers te voorschijn met melk, bananen of ander voedsel. Vervolgens komen de orang-oetans (orang-oetan betekent in het Maleisisch letterlijk “mens van het bos”) uit de bomen tevoorschijn. Het is een speciaal gezicht om apen te zien die zo veel op ons lijken en je echt aankijken.


Daarna varen we heerlijk verder tussen redelijk hoge bomen, waar je meestal andere apen kunt zien. Onder andere de langneusapen (proboscis), die vaker door de Indonesiërs 'monyet belanda' (Hollandse aap) genoemd worden omdat ze met hun lange neus op de Nederlandse bezetter leken. Ook kunnen we de beroemde hornbill vogel (de icoon van Kalimantan) en andere vogels zien.

We meren aan bij kamp twee waar we tijdens het wachten in een leuk infocentrum kunnen rondkijken en waar zich verder hetzelfde scenario afspeelt als op de andere voederplaats. In het infocentrum is ook een orang-oetan nest te zien.

We varen wat verder over de rivier, die ondertussen steeds minder breed is, en zoeken een plek om de boot vast te leggen aan een in het water staande boom en wat struiken. Er word een diner voor ons klaargemaakt en daarna komen de matrassen te voorschijn en de klamboe's die hard nodig zijn. We overnachten dus op de klotok en dat is echt uniek.

De nachtdieren worden actief op het moment dat de zonsondergang nadert. De bemanning steekt wat kaarsjes aan om geen muggen en andere insecten aan te trekken met lamplicht en 's nachts hoor je allerlei apen en andere soorten dieren- en insectengeluiden.

Dag 3

's Ochtens vroeg vervolgen we onze tocht naar het derde kamp genamd “Camp Leakey”.  Ook vandaag bezoeken we dus nog een rangerpost om orang-oetans te zien.

We lunchen op de boot en varen dan weer verder door het prachtige gebied. De avond leggen we aan bij een minidorpje aan de overkant van de rivier. De mensen van het dorp zijn meestal emmigranten van Java.

Die avond bij het ondergaan van de zon dineren we weer op de boot en worden de klamboes en matrassen weer tevoorschijn gehaald. Er komen soms wel duizenden muggen naar de boot,  dus die klamboes zijn vaak hard nodig. Je kunt de muggen wel doodslaan maar voor elke dode mug komen er 10 andere terug.

Dag 4

's Ochtends tijdens het ontbijt varen we relaxed terug naar de haven Kumai, nemen afscheid van de bemanning en lunchen bij de haven.


We worden daarna door onze gids naar het vliegveld gebracht om terug te vliegen naar Jakarta.

Wat geschiedenis van het gebied:

Dit gebied is vernoemd naar de antropoloog Richard Leakey, die drie wereldberoemd geworden vrouwen stimuleerde en inspireerde om "de grote mensapen" te onderzoeken: Jane Goodall met de chimpansees, Dian Fossey de Gorilla's ("Gorilla's in the mist") en hier Birute Galdikas de orang-oetans.


Zij hebben het onderzoek naar de grote mensapen in een stroomversnelling gebracht en ons veel over onszelf geleerd. Ook om die reden zijn deze mensapen en hun leefgebied nu beschermd.


Hier worden orang-oetans die ooit in gevangenschap leefden, geleerd om weer zelfstandig in de natuur te kunnen overleven. Van sommige dieren is de moeder doodgeschoten en andere zijn door de houtkap uit hun woonomgeving verdreven.


Ooit bevolkten miljoenen orang-oetans de oerwouden van Azië. Nu kun je alleen nog op Sumatra en Borneo wilde orang-oetans vinden. Indonesië herbergt zo’n 90 procent van de orang-oetan bevolking op wereldschaal. Door ontbossing en andere menselijke activiteiten, zoals het afschieten van orang-oetans en de verkoop van baby’s als huisdier, wordt de orang-oetan met uitsterven bedreigd. Eén keer in de acht jaar wordt er een kleintje geboren. Dat is één van de langste draagtijden van zoogdieren op deze wereld. Het resulteert dus slechts in vier of vijf baby’s in een Oerang-oetan leven. De verkleining van hun woongebied door de mensen en hun zeer lage geboortecijfer, maakt dus dat er heel weinig orang-oetans leven buiten Borneo.


Er komen ongeveer 6000 bezoekers per jaar en dat is fijn want daardoor komt er extra inkomen voor de apen binnen. Dat geld is hard nodig voor het onderhoud. Elke bezoeker brengt via de vergunningen veel rupiahs in het laatje voor de bescherming van de apen en de natuur om hen heen.


Volgens de gidsen en veel andere natuurbeschermers is deze manier van het beschermen van de natuur, het 'ecotoerisme', het beste. Het is weinig verstorend omdat het 99% van het woud onaangeroerd laat en het breng veel geld in het laatje voor de lokale bevolking. En indirect, door alle foto's en filmpjes die we naar huis brengen, vergroot het de bekendheid en het begrip voor de natuur.

 

Deze tour wordt alleen aangeboden in combinatie met de West Kalimantan 6-daags, vanaf minimaal 4 aanmeldingen.

 

Klik HIER om terug te gaan naar de tochten.

bottom of page